דלקת עפעפים כרונית (בלפריטיס)
דלקת עפעפים כרונית או "בלפריטיס" היא מצב המאופיין בדלקת בשולי העפעפיים. זוהי הפרעת עיניים נפוצה שעלולה לגרום לאי נוחות, גירוי, אדמומיות וקרום העפעפיים. בלפריטיס מתרחשת בדרך כלל כאשר בלוטות שמן זעירות ליד בסיס הריסים נסתמות, מה שגורם לגירוי ואדמומיות. מספר מחלות ומצבים יכולים לגרום לבלפריטיס.
בלפריטיס היא לעתים קרובות מצב כרוני שקשה לטפל בו. בלפריטיס יכולה להיות לא נוחה ומכוערת. אבל זה בדרך כלל לא גורם לנזק קבוע לראייה שלך, וזה לא מדבק.
תסמינים:
סימנים ותסמינים של בלפריטיס בדרך כלל גרועים יותר בבוקר. הם כוללים:
- עיניים דומעות
- עיניים אדומות
- תחושת צריבה או צריבה בעיניים
- עפעפיים שנראים שומניים
- עפעפיים מגרדים
- עפעפיים אדומים ונפוחים
- התקלפות של העור סביב העיניים
- ריסים עם קרום
- עפעף נדבק
- מצמוץ תכוף יותר
- רגישות לאור
- ראייה מטושטשת שבדרך כלל משתפרת עם מצמוץ
גורמים עיקריים:
הסיבה המדויקת לבלפריטיס אינה ברורה. זה עשוי להיות משויך לאחד או יותר מהדברים הבאים:
- סבוריאה דרמטיטיס – קשקשים בקרקפת ובגבות
- זיהום
- בלוטות שמן סתומות או לא תקינות בעפעפיים
- רוזציאה – מצב עור המאופיין באדמומיות בפנים
- אלרגיות, כולל תגובות אלרגיות לתרופות עיניים, תמיסות עדשות מגע או איפור עיניים
- קרדית ריסים או כינים
- עיניים יבשות
סיבוכים:
אם יש לך בלפריטיס, ייתכן שיש לך גם:
בעיות ריסים – בלפריטיס עלולה לגרום לריסים שלך לנשור, לגדול בצורה לא תקינה (ריסים מכוונים לא נכון) או לאבד צבע.
בעיות עור עפעפיים – צלקות עלולות להתפתח על העפעפיים שלך כתוצאה מדלקת בלפריטיס ארוכת טווח. או שקצוות העפעפיים עשויים להסתובב פנימה או החוצה.
עודף דמעות או יובש בעיניים – הפרשות שומניות חריגות ופסולת אחרת שנשפכה מהעפעפיים, כגון התקלפות הקשורות לקשקשים, עלולות להצטבר בסרט הדמעות שלך – תמיסת המים, השמן והליחה שיוצרות דמעות. סרט דמעות לא נורמלי מפריע לשמירה על לחות העפעפיים. זה יכול לגרות את העיניים ולגרום לתסמינים של יובש בעיניים או דמעות יתר.
שְׂעוֹרָה – הוא זיהום המתפתח ליד בסיס הריסים. התוצאה היא גוש כואב בקצה העפעף.
כלזיון – מתרחש כאשר יש חסימה באחת מבלוטות השמן הקטנות בשולי העפעף, ממש מאחורי הריסים. חסימה זו גורמת לדלקת של הבלוטה, שגורמת לעפעף להתנפח ולהאדים. זה יכול להתבהר או להפוך לגבשושית קשה ולא רכה.
דלקת לחמית כרונית – בלפריטיס יכול להוביל להתקפים חוזרים של עין ורודה (דלקת הלחמית).
פגיעה בקרנית – גירוי מתמיד מעפעפיים דלקתיים או ריסים מכוונים לא נכון עלול לגרום לפצע להתפתח בקרנית. אין מספיק דמעות עלול להגביר את הסיכון לזיהום בקרנית.
אופציות לטיפול:
אמנם אין תרופה לבלפריטיס כרונית, אך קיימות מספר אפשרויות טיפול מתקדמות שיכולות לסייע בניהול התסמינים ולשפר את המצב. הנה כמה מהם:
קומפרסים חמים: הנחת קומפרסים חמים על העפעפיים יכולה לעזור לשחרר את הקרום והפסולת, להקל על התסמינים ולשפר את זרימת השמן מבלוטות העפעפיים. השתמש במסכת חימום ייעודית לעפעפיים שתוכננה במיוחד למטרה זו.
היגיינת עפעפיים: היגיינת עפעפיים נכונה היא חיונית בניהול בלפריטיס כרונית. ניקוי קבוע של העפעפיים עם חומר ניקוי עדין או קרצוף עפעפיים שנקבע יכול להסיר את הפסולת והחיידקים שהצטברו, להפחית את הדלקת ולשפר את התסמינים.
אנטיביוטיקה מקומית: במקרים בהם קיים זיהום חיידקי, ניתן לרשום אנטיביוטיקה מקומית. משחות או תמיסות אנטיביוטיות יכולות לסייע בשליטה על צמיחת יתר של חיידקים ולהפחית דלקת.
סטרואידים מקומיים: במקרים חמורים או במהלך התלקחויות, ניתן לרשום סטרואידים מקומיים למשך זמן קצר כדי להפחית את הדלקת ולהקל על התסמינים. יש להימנע משימוש ממושך בסטרואידים עקב תופעות לוואי אפשריות.
אימונומודולטורים מקומיים: ניתן לרשום תרופות כגון ציקלוספורין או טקרולימוס כאימונומודולטורים כדי להפחית דלקת ולשפר את תפקוד בלוטות העפעפיים.
אנטיביוטיקה דרך הפה: במקרים של דלקת בלפריטיס חמורה יותר או כרונית, ניתן לרשום אנטיביוטיקה דרך הפה כדי לכוון לחיידקים הנמצאים על העפעפיים ולשפר את הסימפטומים. אנטיביוטיקה דרך הפה הנרשמת בדרך כלל כוללת דוקסיציקלין או טטרציקלין.
תוספי חומצות שומן אומגה 3: לחומצות שומן אומגה 3 יש תכונות אנטי דלקתיות ועשויות להיות מועילות בניהול בלפריטיס כרונית. ניתן ליטול אותם כתוספי מזון או להשיג אותם באמצעות תזונה עשירה בדגים שומניים, זרעי פשתן ואגוזי מלך.
טיפול באור פועם אינטנסיבי (IPL): טיפול ב-IPL כולל שימוש בפולסי אור כדי למקד את כלי הדם ודלקת הקשורה לבלפריטיס. טיפול זה יכול לעזור להפחית את הסימפטומים ולשפר את תפקוד העפעפיים.
חשוב לציין שגישת הטיפול עשויה להשתנות בהתאם לחומרת ולגורם הבסיסי לבלפריטיס הכרונית. עדיף להתייעץ עם רופא עיניים או רופא עיניים שיוכל לספק אבחנה נכונה ולהמליץ על אפשרויות הטיפול המתאימות ביותר למקרה הספציפי שלך.